]

Over Zonnepark Hazenwinkel

Een zonnepark met 29.088 zonnepanelen, goed voor een jaarlijkse productie van 16.350.000 kWh. Ter vergelijking: hiermee kunnen 6.500 gemiddelde huishoudens een jaar van stroom worden voorzien. Dat is Zonnepark Hazenwinkel!

De gronden van Zonnepark Hazenwinkel zijn jarenlang terrein geweest van de varkenshouderij van de familie Verhoeven. Maar, tijden veranderen. De ontwikkelingen in Nederland rondom het houden van varkens hebben de familie doen besluiten een nieuwe koers voor hun bedrijf te bepalen. Een nieuwe koers die is afgestemd op de uitdagingen van de komende generatie. En dus besloot de familie Verhoeven hun gronden aan de Broekstraat 79-83 / Heiderschoor 2 in Mierlo voor een nieuw doeleinde in te zetten: groene stroomproductie.

Maar zonnepark Hazenwinkel is meer dan alleen een bron van groene stroom. Ons terrein combineert groene stroomopwekking, begrazing door schapen en een versterking van de biodiversiteit door de aanleg van voorzieningen voor flora en fauna. Benieuwd hoe we dit vormgeven?

Lees meer

Om het zonnepark te realiseren, hebben drie partijen de handen ineengeslagen: Familie Verhoeven (initiatiefnemer, ontwikkelaar en eigenaar van de gronden), KiesZon en de Coöperatie Morgen Groene Energie Gulbergen U.A.

Familie Verhouven

Familie Verhoeven

Familie Verhoeven, bestaande uit moeder Marij en zoons Paul en Bob, is initiatiefnemer van het zonnepark en eigenaar van de grond. De familie exploiteerde enkele generaties een agrarisch bedrijf op de gronden van Zonnepark Hazenwinkel. Het bedrijf was gespecialiseerd in het houden en fokken van varkens.

In 2020 besloten zij een nieuwe koers in te zetten voor hun familiebedrijf: een duurzaam zonnepark. Paul Verhoeven: “Door onze gronden te gebruiken voor duurzame energieproductie creëren we niet alleen een nieuw verdienmodel, maar dragen we ook bij aan belangrijke doelstellingen op het gebied van duurzaamheid, natuurbehoud en landschap.”

KiesZon Logo

KiesZon

KiesZon, onderdeel van Greenchoice, is verantwoordelijk voor de realisatie van zonnepark Hazenwinkel. KiesZon heeft met haar partners de afgelopen 14 jaar de basis gelegd voor de volgende stap in de energietransitie: een 100 procent groene stroomvoorziening. KiesZon integreert innovaties in slimme energieoplossingen, met duurzame zonnestroom als basis. Hiermee bouwt KiesZon de elektrische infrastructuur van de toekomst.

Morgen Energie Logo

Coöperatie Morgen Groene Energie Gulbergen U.A.

Voor deelname in het zonnepark is op 29 juni 2023 een nieuwe coöperatie opgericht: Coöperatie Morgen Groene Energie Gulbergen U.A., kortweg Coöperatie MGE Gulbergen. Deze coöperatie regelt de uitgifte van participaties aan deelnemers. Deelnemers, komend uit de regio Geldrop, Mierlo, Helmond Eindhoven en Nuenen, worden lid van de coöperatie. De leden bepalen vervolgens de gang van zaken, waardoor zij de komende 15 jaar mee kunnen beslissen over verdere ontwikkeling en beheer van het zonnepark.

Meer informatie is te vinden op www.morgengroeneenergie.nl bij Zonnepark Hazenwinkel.